logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2022-10-11 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Vaiva Žukienė (nuotoliniu būdu), Gražina Viktorija Petrošienė (nuotoliniu būdu), Stasys Baublys (nuotoliniu būdu), Gintaras Sarafinas (nuotoliniu būdu), Ramutė Šimukauskaitė (nuotoliniu būdu), Jolanta Mažylė (nuotoliniu būdu), Asta Cibienė (nuotoliniu būdu), Valdas Latoža (nuotoliniu būdu), Ivona Jaroslavcevienė (nuotoliniu būdu).

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. Advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ skundas dėl Dominyko Griežės publikacijos „Šimtamilijoninis klausimas: prie skęstančios „Lifosos“ vairo savo žmones norėtų turėti garsiausios advokatų kontoros?“ (alfa.lt, 2022-05-09).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Dominyko Griežės publikacijoje „Šimtamilijoninis klausimas: prie skęstančios „Lifosos“ vairo savo žmones norėtų turėti garsiausios advokatų kontoros?“ (alfa.lt, 2022-05-09) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

2. M.N. skundas dėl publikacijos „Antrasis AIDS“: beždžionių raupai labiausiai puola gėjus“ (alfa.lt, 2022-07-31).

NUSPRĘSTA: publikacijoje „Antrasis AIDS“: beždžionių raupai labiausiai puola gėjus“ (alfa.lt, 2022-07-31) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

3. L.B. skundas dėl Gintarės Kairytės publikacijos „Mylimosios atstumtas kaunietis neranda vietos: pasinaudojo, užblokavo ir paliko“ (lrytas.lt, 2022-06-07).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Gintarės Kairytės publikacijoje „Mylimosios atstumtas kaunietis neranda vietos: pasinaudojo, užblokavo ir paliko“ (lrytas.lt, 2022-06-07) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

Radviliškio krašto bendruomenės pirmininko Gedimino Lipnevičiaus skundas dėl Vaidos Briedės publikacijos „Didžiausios bendruomenės akibrokštas nariams“ („Visuomenės balsas“, 2022-07-21).

NUSPRĘSTA:

1) palikti skundą nenagrinėtą;

2) kreiptis viešu kreipimusi į laikraščių „Visuomenės balsas“ ir „Radviliškio kraštas“ redakcijas ir atkreipti dėmesį, jog visuomenės informavimo priemonės turėtų konkuruoti turinio kokybe ir nesuvedinėti tarpusavio sąskaitų skundais ir (ar) kritinėmis publikacijomis.

 

SVARSTYTA:

5. Kiti klausimai.

- Dėl Š.Č. prašymo.

NUSPRĘSTA: Komisijos pozicijos, išdėstytos individualiame kreipimesi, nekeisti.

 

- Dėl viešo kreipimosi į A.K.

NUSPRĘSTA: atskiro viešo kreipimosi nerengti ir priminti A.K., jog Komisija jau ne kartą yra viešai kreipusis į viešosios informacijos rengėjus ir žurnalistus dėl nenorminės ir (ar) užgaulios leksikos vartojimo viešojoje erdvėje bei nusiųsti nuorodą į atitinkamą 2022-05-05 viešą kreipimąsi.