logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2019-11-12 POSĖDĮ

           Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Aistė Žilinskienė, Jolanta Mažylė, Gražina Viktorija Petrošienė.

           Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. UAB „Norvelita“ skundas dėl žurnalistės A.V. veiksmų.

NUSPRĘSTA: žurnalistė A.V., bandydama apgaule patekti į UAB „Norvelita“ gamybines patalpas, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 7 straipsnį, nustatantį, jog informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais.

 

SVARSTYTA:

2. Kėdainių rajono savivaldybės mero Valentino Tamulio skundas dėl Nerijaus Povilaičio publikacijos „Valdžioje – vos pusantro mėnesio: su N.Naujokienės šeima susijusiai bendrovei – sėkmės šypsnis“ („Kėdainių mugė“, 2019-06-07).

NUSPRĘSTA: Nerijaus Povilaičio publikacijoje „Valdžioje – vos pusantro mėnesio: su N.Naujokienės šeima susijusiai bendrovei – sėkmės šypsnis“ („Kėdainių mugė“, 2019-06-07) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones.

 

SVARSTYTA:

3. S.G. skundas dėl:

1) Kristinos Kasparavičės publikacijos „Tenisininkams skyrė lengvatą ir šimtatūkstantines investicijas“ („Rinkos aikštė“, 2019-06-01);

2) Kristinos Kasparavičės publikacijos „Paskutinė nuėjusiųjų dovanėlė tenisininkams – už mokesčių mokėtojų pinigus“ (rinkosaikste.lt, 2019-06-04);

3) ginčo publikacijų anonso (rinkosaikste.lt, 2019-05-31).

NUSPRĘSTA:

1) Kristinos Kasparavičės publikacijoje „Tenisininkams skyrė lengvatą ir šimtatūkstantines investicijas“ („Rinkos aikštė“, 2019-06-01) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje;

2) Kristinos Kasparavičės publikacijoje „Paskutinė nuėjusiųjų dovanėlė tenisininkams – už mokesčių mokėtojų pinigus“ (rinkosaikste.lt, 2019-06-04) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

SVARSTYTA:

4. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos skundas dėl programos „24/7“ reportažo „Scenarijus lyg iš detektyvo: pareigūnas reikalauja apkaltinti nekaltą“ („Lietuvos rytas.tv“, 2019-05-05).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos programos „24/7“ reportaže „Scenarijus lyg iš detektyvo: pareigūnas reikalauja apkaltinti nekaltą“ („Lietuvos rytas.tv“, 2019-05-05) pažeistos nebuvo;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Lietuvos ryto“ televizija ir žurnalistę Astą Martišiūtę ir atkreipti jų dėmesį, jog, siekiant išvengti galimų nesusipratimų ir (ar) pašnekovų pretenzijų, pašnekovus visuomet būtina įspėti apie tai, jog pokalbis yra įrašomas, net jeigu jie apie tai numano ar neabejotinai žino (mato televizijos kamerą, mikrofoną ir pan.).

 

SVARSTYTA:

5. VšĮ „Vilniaus rajono centrinė poliklinika“ skundas dėl Antoni Radczenko publikacijos „Vilniaus rajonas likviduoja vietines medicinines laboratorijas. Gydytojai pasipiktinę“ (zw.lt, 2019-05-20).

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą ir pasiūlyti portalo zw.lt redakcijai pateikti papildomus paaiškinimus.

 

SVARSTYTA:

6. AB „Baltic Research“ skundas dėl publikacijos „Ketvergiuose – savas Černobylis?“ (klaipeda.diena.lt, 2019-07-03).

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą iki Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba išnagrinės analogišką pareiškėjos skundą ir pasisakys dėl šalių ginčijamų faktinių aplinkybių atitikimo tikrovei.

 

SVARSTYTA:

7. Patikslintas A.Č. skundas dėl:

1) Jurgitos Šakienės publikacijos „Prieštaringos reputacijos verslininkas A.Čėsna apsimelavo teismui“ (kauno.diena.lt, 2018-01-12);

2) Astos Aleksėjūnaitės publikacijos „Byloje – prokurorų tūpsniai?“ (kauno.diena.lt, 2018-03-02);

3) Astos Aleksėjūnaitės publikacijos „Pinigų detektyve – nauji veidai“ (kauno.diena.lt, 2018-03-03);

4) Jurgitos Šakienės publikacijos „Į konfliktą įtraukė aštuoniasdešimtmetę mamą“ (kauno.diena.lt, 2018-03-20);

5) Jurgitos Šakienės publikacijos „Prieštaringai vertinamas Kauno verslininkas senolę toliau tampys po teisimus“ (kauno.diena.lt, 2018-07-18);

6) Jurgitos Šakienės publikacijos „Verslininkų ginče – klausimai dėl teisėsaugos veiksmų“ (kauno.diena.lt, 2018-11-05). Klausimo svarstymas pradėtas 2019-09-10 posėdyje.

NUSPRĘSTA: patenkinti pareiškėjo atstovo prašymą ir atidėti A.Č. skundo svarstymą iki atskiro jo pranešimo.

 

SVARSTYTA:

8. Kiti klausimai.

- Dėl VšĮ „Respublikinė Panevėžio ligoninė“ skundo.

NUSPRĘSTA: pasiūlyti pareiškėjai patikslinti skundą atsižvelgiant į Komisijos Darbo reglamento reikalavimus ir nagrinėti šį skundą eilės tvarka.