logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2018-11-14 POSĖDĮ

           Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Aistė Žilinskienė, Ramutė Šimukauskaitė, Vaiva Žukienė, Viktoras Trofimišinas, Ąžuolas Čekanavičius, Gražina Viktorija Petrošienė, Stasys Baublys.

           Posėdžio pirmininkas – Komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas, posėdžio sekretorius - Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. Raseinių krašto ateities sąjūdžio „Rasai“ skundas dėl:

- Mariaus Aleksiūno publikacijos „R.Zubiela „kultūrina“ savo elektoratą“ („Alio, Raseiniai“, 2018-04-12);

- Mariaus Aleksiūno publikacijos „Demokratija pagal R.Zubielą“ („Alio, Raseiniai“, 2018-05-03).

NUSPRĘSTA: skundo svarstymą atidėti kitam posėdžiui ir pasiūlyti skundžiamų publikacijų autoriui atvykti į posėdį ir pateikti Komisijai paaiškinimus žodžiu.

 

SVARSTYTA:

2. Alytaus m. savivaldybės administracijos skundas dėl programos „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“), programos „Pozicija“ („Dzūkijos TV“) ir žurnalistės Lauros Radzevičiūtės skelbiamos informacijos socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „YouTube“.

NUSPRĘSTA:

1) programoje „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2017-09-28) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 29 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, rengiantys informaciją apie įmones ir organizacijas, skelbiamoje informacijoje privalo atskleisti savo ryšius su jomis ir aplinkybes, kurių nutylėjimas gali sumažinti teikiamos informacijos objektyvumą;

2) programoje „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2017-10-12) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones, ir, jog perteikdami įvairias nuomones, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai negali skleisti nuomonių, kurios pažeistų teisę ir etiką, nuomonės turi būti reiškiamos etiškai;

3) renkant informaciją vaizdo įrašui „ASRC vadukų nuotykiai arba "NESUGAUNAMIEJI" (1 dalis)“ („YouTube“, 2018-01-27), buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 7 straipsnis, nustatantis, jog informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais.

 

SVARSTYTA:

3. A.B. skundas dėl publikacijos „Nuo kada pilietiškumas – simpatizavimas konkrečiai partijai?“ („Širvintų kraštas“, sirvinta.net, 2018-07-20).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos publikacijoje „Nuo kada pilietiškumas – simpatizavimas konkrečiai partijai?“ („Širvintų kraštas“, sirvinta.net, 2018-07-20) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

4. Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro skundas dėl Rimvydo Valatkos publikacijos „Rimvydas Valatka. Širinskiada: su kuo kariauja Karbauskis?“ (delfi.lt, 2018-07-01).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos Rimvydo Valatkos publikacijoje „Rimvydas Valatka. Širinskiada: su kuo kariauja Karbauskis?“ (delfi.lt, 2018-07-01) pažeistos nebuvo;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į portalo delfi.lt redakciją ir R.Valatką ir atkreipti jų dėmesį, jog kritikuojamos turėtų būti idėjos (politinės programos) ir (ar) galimai netinkami tam tikrų asmenų veiksmai, o ne jų išvaizda. Reiškiant mintis reikia įvertinti, jog tokia retorika gali būti užgauli daliai skaitytojų ir nepasitarnauja socialinei santarvei.

 

SVARSTYTA:

5. UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ skundas dėl Simono Kroydono publikacijos „Utenoje šiuo metu formuojamas naujas nusikalstamas susivienijimas. Šiandien jo dalyviai skaniai pavalgė, pagėrė už jūsų visų pinigus, išsimiegos geriausiuose Utenos viešbučiuose, o rytoj balius tęsis“ (ldiena.lt, 2018-06-07) ir Simono Kroydono įrašų socialiniame tinkle „Facebook“.

NUSPRĘSTA: Simono Kroydono publikacijoje „Utenoje šiuo metu formuojamas naujas nusikalstamas susivienijimas. Šiandien jo dalyviai skaniai pavalgė, pagėrė už jūsų visų pinigus, išsimiegos geriausiuose Utenos viešbučiuose, o rytoj balius tęsis“ (ldiena.lt, 2018-06-07) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

6. V.V. skundas dėl publikacijų laikraštyje „Laisvas laikraštis Lietuvai“, portale laisvaslaikrastis.lt ir žurnalisto Aurimo Drižiaus įrašų socialiniame tinkle „Facebook“.

NUSPRĘSTA:

1) publikacijoje „Kaip „Metų prokuroras“ Z.Tuliševskij pridengia nusikaltimus, net ir nužudymus?“ („Laisvas Laikraštis Lietuvai“, 2018-04-21) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje;

2) Aurimo Drižiaus publikacijoje „Generalinė prokuratūra – mafijos grupuotė“ („Laisvas Laikraštis Lietuvai“, 2018-06-16) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

SVARSTYTA:

7. V.M. skundas dėl:

- Eduardo Eigirdo publikacijos „Įtakingiausi Lietuvos oligarchai ir juos stiprinančios galios“ („Valstybė“, 2018-06-01);

- publikacijos „Lietuvoje gali įsitvirtinti okupacinio patriotizmo forma“ („Valstybė“, 2018-07-01);

- publikacijos „Svarbu nesusipainioti: turime įveikti ne D.Mockų, o V.Putiną“ („Valstybė“, 2018-06-01);

- Eduardo Eigirdo publikacijos „Artėjančiuose Lietuvos Prezidento rinkimuose demokratams bus „kaput“?“ („Valstybė“, 2017-11-01).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos ginčo publikacijose pažeistos nebuvo;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į žurnalo „Valstybė“ redakciją ir atkreipti jos dėmesį, jog redakcija neturėtų piktnaudžiauti viešosios informarcijos rengėjo statusu komentuodama savo pačios parlaimėtas teismuose bylas, tokiu būdu demonstruodama jiems nepagarbą, taip pat turėtų vengti nepagrįstos kritikos kolegų, veikiančių toje pačioje konkurencinėje aplinkoje, atžvilgiu.

 

SVARSTYTA:

8. Kiti klausimai.

- Dėl 2018-11-09 Seime organizuotos apskrito stalo diskusijos „Žiniasklaidos savireguliavimo sistema: iššūkiai ir aktualijos“.

NUSPRĘSTA: laikyti šią diskusiją Komisijos posėdžiu.

 

- Dėl A.R. prašymo pakartotinai išnagrinėti jo skundą dėl žurnalistės Sandros Vilimaitės komentarų socialiniame tinkle „Facebook“.

NUSPRĘSTA: prašymo netenkinti.

 

- Dėl A.R. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą eilės tvarka.

 

- Dėl V.K. skundo.

NUSPRĘSTA: persiųsti šį skundą nagrinėti Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.