logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-11-23 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Viktoras Trofimišinas, Ąžuolas Čekanavičius, Ramutė Šimukauskaitė.

 

SVARSTYTA:

1. UAB „Banginis“ skundas dėl Vidmanto Matučio publikacijų:

- „Seimas klimpsta žvejybos intrigose“ („jura24.lt“, 2015-05-18);

- „Žvejybos monopolininkas virsta dvigalviu“ („jura24.lt“, 2015-10-19);

- „Lietuvos žvejyboje – ES reglamentų pažeidinėjimai“ („jura24.lt“, 2015-11-30);

- „Nutarimai dėl kvotų žvejybos nestabdys“ („jura24.lt“, 2016-01-04);

- „Kam tarnauja žuvininkystės sistema?“ („jura24.lt“, 2016-02-01);

- „Ministerija suglumino net Seimo narį“ („kauno.diena.lt“, 2016-01-22).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Banginis“ direktoriaus pavaduotoja Erika Lapaitė Bružienė ir advokato padėjėjas Justinas Poderis.

Nuspręsta:

Atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą ir pasiūlyti UAB „Banginis“ parteikti papildomus įrodymus, pagrindžiančius bendrovės teiginius dėl skundžiamose publikacijose netinkamai nurodytų bendrovei suteiktų ir išnaudotų žvejybos kvotų bei publikacijų autoriaus V.Matučio galimo asmeninio suinteresuotumo rengiant publikacijas apie bendrovę.

 

SVARSTYTA:

2. I.K. ir T.F.K. skundas dėl:

- Rasos Karmazaitės ir Arvydo Lekavičiaus publikacijos „Pinigus melžianti lietuvė siutina buvusią turtuolio žmoną. Saldų kaunietės gyvenimą pasišovė apkartinti advokatas (I dalis)“ („Lietuvos rytas“, 2016-02-21);

- Rasos Karmazaitės ir Arvydo Lekavičiaus publikacijos „Lietuviai juos apgavusiam milijonieriui pasirengę nudirti kailį. Saldų kaunietės gyvenimą pasišovė apkartinti advokatas (II dalis)“ („Lietuvos rytas“, 2016-02-22);

- Rasos Karmazaitės publikacijos „Meilės lietuvei apakintas turtuolis pamiršo pažadus. Prabilo buvusi naftos magnato Toddo Kozelo žmona Ashley Kozel“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-02).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ ir UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižickienė.

Nuspręsta:

Rasos Karmazaitės publikacijoje „Meilės lietuvei apakintas turtuolis pamiršo pažadus. Prabilo buvusi naftos magnato Toddo Kozelo žmona Ashley Kozel“ Kodekso pažeidimų nėra.

Rasos Karmazaitės ir Arvydo Lekavičiaus publikacijoje „Lietuvės užburtą turčių medžioja buvusi žmona“ („Lietuvos rytas“, 2016-02-20) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 5 str., nustatantis, kad, gerbdami nuomonių įvairovę, žurnalistai ir viešosios informacijos regėjai pateikia kuo daugiau tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomonių, o tai ypač būtina tuomet, kai viešąja informacija yra atsiliepiama į aktualius, neaiškius ar konfliktinius gyvenimo klausimus; 6 str., nustatantis, jog žurnalistai ir viešosios informacijos regėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis keliais šaltiniais, o jeigu nėra galimybės patikrinti informacijos šaltinio patikimumo, skelbiamoje informacijoje tai turi būti nurodyta ir 22 str. 2 d., nustatanti, jog kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta atsakymo teisė, t.y. galimybė pasiteisinti, paaiškinti ar paneigti klaidingą informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti atsakymo teise, būtina pranešti apie tai visuomenei.

 

SVARSTYTA:

3. UAB „15min“ skundas dėl:

- „Lietuvos rytas“ vyriausiojo redaktoriaus Gedvydo Vainausko pasisakymų programoje „Dėmesio centre“ („LRT televizija“, 2016-02-29);

- publikacijos „VMI demaskavo 15min.lt paskleistą melą“ („lrytas.lt“, 2016-03-07);

- Vytauto Bruverio publikacijos „Prezidentės tikslas – sumindyti valdančiąją partiją“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-09);

- Rasos Karmazaitės publikacijos „Lietuvos rytas“ – daug kartų baugintas, bet nepalūžtantis“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-12).

Klausimo svarstyme dalyvavo Gedvydo Vainausko, UAB „Lietuvos rytas“ ir UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižickienė.

Nuspręsta:

„Lietuvos rytas“ vyriausiojo redaktoriaus Gedvydo Vainausko pasisakymai programoje „Dėmesio centre“ („LRT televizija“, 2016-02-29) nepažeidė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso reikalavimų.

Publikacijose:

„VMI demaskavo 15min.lt paskleistą melą“ („lrytas.lt“, 2016-03-07),

„Premjeras stojo į mūšį, pakvipo viršūnių karu“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-09) ir

Rasos Karmazaitės publikacijoje „Išpuoliai prieš laisvą žodį pasmerkti žlugti“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-12) Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

4. Algio Ramanausko skundas dėl Lauryno Ragelskio publikacijos „Užkalnis, Ramanauskas ir kiti veikėjai tai ORGANIZUOTA ir PLANINGAI veikianti grupė“ („ldiena.lt“, 2016-04-06).

Nuspręsta:

Lauryno Ragelskio publikacijos „Užkalnis, Ramanauskas ir kiti veikėjai tai ORGANIZUOTA ir PLANINGAI veikianti grupė“ („ldiena.lt“, 2016-04-06) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 15 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti informacijos, kuri tiesiogiai ar netiesiogiai skatina daryti nusikaltimus, pažeisti viešąją tvarką, mėgdžioti agresyvų elgesį ir 21 str., nustatantis, jog žurnalistas turi būti profesionaliai pasirengęs, o taisyklinga kalba, kalbos kultūra yra vienas svarbiausių žurnalisto profesinių reikalavimų, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai savo kūriniuose turi vengti vartoti nepadorių, užgaulių žodžių ir posakių.

 

SVARSTYTA:

5. Kiti klausimai.

Dėl G.P.skundo dėl fotografo Vinco Alesiaus Facebook profilyje publikuojamų kitataučių asmenų nuotraukų bei komentarų nuspręsta – rekomenduoti Pareiškėjai kreiptis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.