logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2019-05-08 POSĖDĮ

           Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Viktoras Trofimišinas, Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Stasys Baublys, Aistė Žilinskienė, Ramutė Šimukauskaitė.

           Posėdžio pirmininkas – Komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas, posėdžio sekretorius - Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. D.R. ir A.R. skundas dėl:

1) Ugnės Liepsnaitės publikacijos „Gyvenk ir mėgaukis, bet vilkui neramu...“ („Joniškio dienos“, 2018-12-07);

2) Ugnės Liepsnaitės publikacijos „Nagais ir ragais kabinasi į galimybę, kurios tikslas – valdžia“ („Joniškio dienos“, 2018-12-14).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos Ugnės Liepsnaitės publikacijose „Gyvenk ir mėgaukis, bet vilkui neramu...“ („Joniškio dienos“, 2018-12-07) ir „Nagais ir ragais kabinasi į galimybę, kurios tikslas – valdžia“ („Joniškio dienos“, 2018-12-14) pažeistos nebuvo;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Joniškio dienos“ ir atkreipti dėmesį, jog feljetono žanras yra skirtas kritikuoti (išjuokti) tam tikrus reiškinius, o ne asmenis, juo labiau, akivaizdžiai atpažįstamus. Visuomenės informavimo priemonėse reiškiama asmenų kritika visuomet turėtų pagrįsta faktais, o kritikuojamiems asmenims turėtų būti suteikiama galimybė į šią kritiką atsakyti.

 

SVARSTYTA:

2. „Širvintų rajono globėjų draugijos“ skundas dėl programos „Nuoga tiesa“ („Lietuvos rytas.tv“, 2018-12-17).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos programoje „Nuoga tiesa“ („Lietuvos rytas.tv“, 2018-12-17) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. Žemės ūkio ministerijos skundas dėl publikacijos „Žemės ūkio ministrui G.Surpliui ir jo aplinkai – sunkūs kaltinimai korupcija“ (agroeta.lt, 2019-01-14).

NUSPRĘSTA: publikacijoje „Žemės ūkio ministrui G.Surpliui ir jo aplinkai – sunkūs kaltinimai korupcija“ (agroeta.lt, 2019-01-14) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

4. Kauno savivaldybės vaikų globos namų skundas dėl programos „Žinios“ („Init TV“, 2018-12-14, 2018-12-21).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos programoje „Žinios“ („Init TV“, 2018-12-21) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

5. A.Z. skundas dėl Aidos Valinskienės publikacijos „Politikai žarijas žarsto svetimomis rankomis?“ („Vilniaus diena“, 2019-01-21).

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą kitam posėdžiui ir prašyti UAB „Diena Media News“ papildomai pateikti žurnalistės pokalbio su pareiškėju garso įrašą bei siūlyti žurnalistei atvykti į Komisijos posėdį pačiai, kad galėtų pateikti papildomus paaiškinimus.

 

SVARSTYTA:

6. Dėl VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

NUSPRĘSTA:

1) nepriskirti VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai;

2) kreiptis viešu kreipimusi į VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ ir atkreipti jos dėmesį į padarytus visuomenės informavimo etikos pažeidimus bei pastebėtus trūkumus.

 

SVARSTYTA:

7. K.S. skundas dėl:

1) Aurimo Drižiaus publikacijos „Rinkimų partizanai: A.Juozaitis slepia rimtą psichikos ligą, R.Paksas – desperaciją, S.Skvernelis – nešvarius milijonus” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-10-03);

2) Aurimo Drižiaus publikacijos „Prašymas VRK atšaukti A.Juozaitį iš kandidatų į prezidentus kaip nepakaltinamo asmens” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-11-09);

3) Aurimo Drižiaus publikacijos „VRK tikrins informaciją apie kandidato į prezidentus Arvydo Juozaičio sveikatos būklę” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-11-17);

4) Aurimo Drižiaus publikacijos „Laisvas laikraštis“ nuo sausio 1 d. uždraustas ir paskelbtas už įstatymo ribų (pildoma)” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-12-31);

5) Aurimo Drižiaus publikacijos „Kodėl Dalia Grybauskaitė prieš rinkimus nurodė uždaryti „Laisvą laikraštį“? (pildoma)“ (laisvaslaikrastis.lt, 2019-01-02).

NUSPRĘSTA:

1) Aurimo Drižiaus publikacijoje „Rinkimų partizanai: A.Juozaitis slepia rimtą psichikos ligą, R.Paksas – desperaciją, S.Skvernelis – nešvarius milijonus” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-10-03) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo, ir 47 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami asmens teisę į privatų gyvenimą ir jo slaptumą, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti informacijos apie asmens sveikatos būklę, gydymą, prognozes, taip pat kitos sveikatos informacijos be to asmens ar jo įstatyminių atstovų sutikimo ir, jog tokia informacija gali būti skelbiama be asmens artimųjų sutikimo tik esant šių sąlygų visumai: kai kalbama apie viešąjį asmenį, kai skelbti šią informaciją yra viešasis interesas ir kai turima oficiali medicinos įstaigos išvada;

2) Aurimo Drižiaus publikacijoje „Prašymas VRK atšaukti A.Juozaitį iš kandidatų į prezidentus kaip nepakaltinamo asmens” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-11-09) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 47 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami asmens teisę į privatų gyvenimą ir jo slaptumą, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti informacijos apie asmens sveikatos būklę, gydymą, prognozes, taip pat kitos sveikatos informacijos be to asmens ar jo įstatyminių atstovų sutikimo ir, jog tokia informacija gali būti skelbiama be asmens artimųjų sutikimo tik esant šių sąlygų visumai: kai kalbama apie viešąjį asmenį, kai skelbti šią informaciją yra viešasis interesas ir kai turima oficiali medicinos įstaigos išvada;

3) Aurimo Drižiaus publikacijoje „VRK tikrins informaciją apie kandidato į prezidentus Arvydo Juozaičio sveikatos būklę” (laisvaslaikrastis.lt, 2018-11-17) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo;

4) Aurimo Drižiaus publikacijoje „Kodėl Dalia Grybauskaitė prieš rinkimus nurodė uždaryti „Laisvą laikraštį“? (pildoma)“ (laisvaslaikrastis.lt, 2019-01-02) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

8.Kiti klausimai.

- Dėl M.J. skundo.

NUSPRĘSTA: pasiūlyti pareiškėjui kreiptis į Konkurencijos tarybą.

 

- Dėl VRK 2019-05-03 prašymo Nr. 2-1211(2.10).

NUSPRĘSTA: išreikšti nuomonę, jog Daivos Gerikienės publikacija „Premjeras domėjosi Plungės pramonės situacija“ („Plungė“, 2019-03-26) ir publikacija „Gerų žinių žemdirbiams neatvežė: ES parama mažinama“ („Plungė“, 2019-03-26) paslėpta politine reklama nelaikytinos.