logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2019-04-30 POSĖDĮ

           Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Viktoras Trofimišinas, Ąžuolas Čekanavičius, Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Stasys Baublys, Aistė Žilinskienė, Ramutė Šimukauskaitė.

           Posėdžio pirmininkas – Komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas, posėdžio sekretorius - Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos skundas dėl programos „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2019-01-24, 2019-01-31).

NUSPRĘSTA:

1) programoje „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2019-01-24) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 29 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, rengiantys informaciją apie įmones ir organizacijas, skelbiamoje informacijoje privalo atskleisti savo ryšius su jomis ir aplinkybes, kurių nutylėjimas gali sumažinti teikiamos informacijos objektyvumą;

2) programoje „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2019-01-31) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 29 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, rengiantys informaciją apie įmones ir organizacijas, skelbiamoje informacijoje privalo atskleisti savo ryšius su jomis ir aplinkybes, kurių nutylėjimas gali sumažinti teikiamos informacijos objektyvumą.

 

SVARSTYTA:

2. M.G. skundas dėl programos „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2019-02-07).

NUSPRĘSTA: programoje „Demaskuoti“ („Dzūkijos TV“, 2019-02-07) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones, ir 29 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, rengiantys informaciją apie įmones ir organizacijas, skelbiamoje informacijoje privalo atskleisti savo ryšius su jomis ir aplinkybes, kurių nutylėjimas gali sumažinti teikiamos informacijos objektyvumą.

 

SVARSTYTA:

3. Dėl VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

NUSPRĘSTA: pakartotinai kreiptis į VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ el. paštu, o nepavykus susisiekti, kreiptis registruotu laišku ir dar kartą pasiūlyti atvykti į Komisijos posėdį ir pateikti savo paaiškinimus.

 

SVARSTYTA:

4. Dėl portalo ldiena.lt redakcijos priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

NUSPRĘSTA: už sistemingus visuomenės informavimo etikos pažeidimus portale ldiena.lt (6 kartus per vienerius metus nuo pirmosios šiame portale paskelbtos publikacijos pripažinimo pažeidus Kodekso nuostatas) priskirti portalo ldiena.lt redakciją profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

 

SVARSTYTA:

5. Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjos Eglės Samoškaitės skundas dėl programos „Žinios“ („Init TV“, 2018-12-14).

NUSPRĘSTA: programos „Žinios“ („Init TV“, 2018-12-14) reportaže apie nepilnametę M.Š. buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 straipsnis, nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones, ir 6 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem šaltiniais, o nesant galimybės patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą ir šaltinius, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai gali skelbti šią informaciją tik tuo atveju, jei delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir jei skelbiamoje informacijoje konkrečiai nurodoma, kad ji nėra patikrinta.

 

SVARSTYTA:

6. V.S. skundas dėl Broniaus Kukulskio publikacijos „Partinėms „darbo biržoms“ išsilavinimo nereikia“ (raseiniaitv.lt, 2018-03-14).

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą ir prašyti M.T. papildomos informacijos apie publikacijos autorių B.Kukulskį (pateikti skaitytojo laišką), taip pat prašyti paaiškinti, kuo yra grindžiamos pareiškėjo ir Darbo partijos sąsajos ir ar buvo tikrinami pareiškėjui adresuoti kaltinimai, kuo jie yra grindžiami.

 

SVARSTYTA:

7. V.S. skundas dėl publikacijos „Raseinių rajone Alėjų kaime rasta pasikorusi moteris“ (raseiniaitv.lt, 2018-12-18).

NUSPRĘSTA: publikacijoje „Raseinių rajone Alėjų kaime rasta pasikorusi moteris“ (raseiniaitv.lt, 2018-12-18) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 41 straipsnis, nustatantis, jog, skelbiant informaciją apie savižudybes, privalu pranešti apie esamas emocinės ir psichologinės pagalbos galimybes bei pagalbos sau grupes nusižudžiusiųjų artimiesiems, ir 42 straipsnis, reikalaujantis nenurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo antraštėse (anonsuose), jokiame turinyje neskelbti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo detalių, taip pat nenaudoti nuotraukų ar filmuotos medžiagos, kurioje pateikiami savižudybės metodo vaizdai, iliustruojantys savižudišką elgesį (pvz., kilpa, vaistai, šaunamasis ginklas ir pan.).

 

SVARSTYTA:

8. V.P. skundas dėl:

1) programos „Savaitė“ („LRT televizija“, 2018-12-23);

2) Nemiros Pumprickaitės publikacijos „VSD direktorius nepaneigė, kad sulaikytas ir ekspremjerės K.Prunskienės sūnus“ (lrt.lt, 2018-12-23).

NUSPRĘSTA: Nemiros Pumprickaitės publikacijoje „VSD direktorius nepaneigė, kad sulaikytas ir ekspremjerės K.Prunskienės sūnus“ (lrt.lt, 2018-12-23) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

9. Kiti klausimai.

- Dėl G.V. skundo.

    NUSPRĘSTA: persiųsti šį skundą pagal kompetenciją nagrinėti ŽEIT.