logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2018-01-24 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Asociacijos „Naisių bendruomenė“ skundas dėl:

- publikacijos „Naisių festivalis: daug muzikos, „atsargos“ automobiliuose ir bausmės įkaušėliams“ (lrytas.lt, 2017-07-08);

- Arūno Dumalako publikacijos „Blaivioji šventė – tik su prievaizdo bizūnu“ („Lietuvos rytas“, 2017-07-11);

- publikacijos „Naisių festivalio dalyviai papasakojo, kas iš tiesų dėjosi šventėje“ (lrytas.lt, 2017-07-11).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ ir UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė ir publikacijų autorius Arūnas Dumalakas.

 

Nuspręsta:

 

Arūno Dumalako publikacijoje „Blaivioji šventė – tik su prievaizdo bizūnu“ („Lietuvos rytas“, 2017-07-11) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 5 str., nustatantis, jog, gerbdami nuomonių įvairovę, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi pateikti ne mažiau kaip dviejų skirtingų, tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomones, kai informacija yra prieštaringa, neaiški arba susijusi su konfliktiniais klausimais.

Publikacijose „Naisių festivalis: daug muzikos, „atsargos“ automobiliuose ir bausmės įkaušėliams“ (lrytas.lt, 2017-07-08) ir „Naisių festivalio dalyviai papasakojo, kas iš tiesų dėjosi šventėje“ (lrytas.lt, 2017-07-11) Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Viktorijos Siegel skundas dėl publikacijos „Viktorijai Siegel – kaltinimai dėvint klastotes“ (lrytas.lt, 2017-07-16).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Publikacijoje „Viktorijai Siegel – kaltinimai dėvint klastotes“ (lrytas.lt, 2017-07-16) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 6 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi kritiškai vertinti informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem informacijos šaltiniais, o nesant galimybės patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą ir šaltinius, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai gali skelbti šią informaciją tik tuo atveju, jei delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir jei skelbiamoje informacijoje konkrečiai nurodoma, kad ji nėra patikrinta ir 20 str., nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikiama galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informacija, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. Petro Gražulio skundas dėl:

- publikacijos „Moterį su kūdikiu kliudęs „Lexus“ vairuotojas spruko: paaiškėjo, kad vairavo P. Gražulis“ (delfi.lt, 2017-09-17);

- publikacijos „Petras Gražulis Vilniuje automobiliu „Lexus“ kliudė pėsčiąją su vaiko vežimėliu“ (15min.lt, 2017-09-17);

- publikacijos „Petro Gražulio „Lexus“ kliudė moterį su kūdikiu ir pasišalino iš įvykio vietos“ (lrytas.lt, 2017-09-17);

- vaizdo reportažo „Seimo narys kliudė vaikišką vežimėlį stūmusią mamą ir pasišalino“ (tv.lrytas.lt, 2017-09-17);

- publikacijos ir vaizdo reportažo „Visureigiu pėsčiąją su vežimėliu kliudęs ir iš įvykio vietos pabėgęs Gražulis: nepastebėjau“ (alfa.lt, 2017-09-17).

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog ginčo publikacijų paskelbimo metu buvo susijęs su UAB „Alfa media“ , todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Klausimo svarstyme dalyvavo Petras Gražulis, UAB „Lrytas“ ir UAB „Lietuvos ryto“ televizija advokatė Aušra Ižičkienė ir 15min.lt vyr. redaktorius Raimundas Celencevičius.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos publikacijose „Moterį su kūdikiu kliudęs „Lexus“ vairuotojas spruko: paaiškėjo, kad vairavo P. Gražulis“ (delfi.lt, 2017-09-17), „Petras Gražulis Vilniuje automobiliu „Lexus“ kliudė pėsčiąją su vaiko vežimėliu“ (15min.lt, 2017-09-17), „Petro Gražulio „Lexus“ kliudė moterį su kūdikiu ir pasišalino iš įvykio vietos“ (lrytas.lt, 2017-09-17) ir vaizdo reportaže „Seimo narys kliudė vaikišką vežimėlį stūmusią mamą ir pasišalino“ (tv.lrytas.lt, 2017-09-17) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. Gamintojų ir importuotojų asociacijos skundas dėl Dominyko Griežės publikacijos „Neeilinė byla: aiškinasi, kaip veikė įtakingų aplinkosaugininkų ir verslininkų sindikatas“ (alfa.lt, 2017-08-30).

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog ginčo publikacijų paskelbimo metu buvo susijęs su UAB „Alfa media“ , todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

 

Nuspręsta:

Atidėti Gamintojų ir importuotojų asociacijos skundo svarstymą kitam posėdžiui ir dar kartą pasiūlyti UAB „Alfa media“ pateikti paaiškinimus dėl skundo bei dalyvauti Komisijos posėdyje.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. Zigmo Vaišvilos skundas dėl programos „KK2“ žurnalisto Domininko Ramono ir operatoriaus Virginijaus Mrazausko veiksmų.

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog yra susijęs su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, transliuojančią programą „KK2“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Klausimo svarstyme dalyvavo programos „KK2“ žurnalistas Domininkas Ramonas ir operatorius Virginijus Mrazauskas.

 

Nuspręsta:

 

Programos „KK2“ žurnalistas Domininkas Ramonas ir operatorius Virginijus Mrazauskas visuomenės informavimo etikos nuostatų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Dėl UAB „Patikimas verslas“ priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

 

Nuspręsta:

 

Už sistemingus visuomenės informavimo etikos pažeidimus portale laisvaslaikrastis.lt (5 kartus per vienerius metus nuo pirmosios šiame portale paskelbtos publikacijos pripažinimo pažeidus Kodekso nuostatas) priskirti šio portalo valdytoją UAB „Patikimas verslas“ profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų kategorijai.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl M.K. prašymo - atsižvelgiant į tai, jog skunde keliami privataus gyvenimo apsaugos ir galimai nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio klausimai, pasiūlyti pareiškėjui kreiptis su atitinkamu skundu į ŽEIT.