logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-11-21 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Antano Čepononio skundas dėl Mariaus Aleksiūno publikacijos „Kaltinamojo A.Čepononio baudžiamoji byla eina į pabaigą“ („Radviliškio kraštas“, 2017-05-26, Nr. 21/138).

Klausimo svarstyme dalyvavo A.Čepononis.

 

Nuspręsta:

 

Mariaus Aleksiūno publikacijoje „Kaltinamojo A.Čepononio baudžiamoji byla eina į pabaigą“ („Radviliškio kraštas“, 2017-05-26, Nr. 21/138) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 31 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai privalo laikytis nekaltumo prezumpcijos ir, jog žmogų kaltu gali pripažinti tik teismas įsiteisėjusiu sprendimu arba nuosprendžiu.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. R.S. skundas dėl:

2.1. Godos Raibytės publikacijos „Rusiška propaganda vadinamai knygai – A.Verygos pratarmė“ (lrt.lt, 2017-07-26).

2.2. Rimvydo Valatkos publikacijos „R.Valatka. Ministras Veryga – ufonautų ir Rusijos propagandos parankinis (delfi.lt, 2017-07-30).

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorė Goda Raibytė ir LRT teisės sk. vadovė Daiva Apšegienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Godos Raibytės publikacijoje „Rusiška propaganda vadinamai knygai – A.Verygos pratarmė“ (lrt.lt, 2017-07-26) ir Rimvydo Valatkos publikacijoje „R.Valatka. Ministras Veryga – ufonautų ir Rusijos propagandos parankinis (delfi.lt, 2017-07-30) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

3 - 4. UAB „Revilė“ ir E.D. skundai dėl Vygando Trainio publikacijų „Architektus pribloškė Enriko Daktaro statybų planai Kaune: „Blogas sprendimas, įžūlu“ (lrytas.lt, 2017-05-17) ir „Kaunas laimina skandalingas statybas – E.Daktaras kratosi sąsajų, bet abejonių daugėja“ (lrytas.lt, 2017-07-28).

Svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė ir UAB „Revilė“ atstovas advokato padėjėjas Vilius Benušis.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti šių skundų svarstymą kitam posėdžiui ir dar kartą pakviesti publikacijų autorių, kad galėtų atsakyti į Komisijos narių klausimus.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. Kęstučio Pūko skundas dėl programos „Info diena“ („Info TV“, 2017-03-08) ir programos „Žinios“ („LNK“, 2017-03-08).

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog yra susijęs sutartiniais santykiais su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio skundo svarstymo.

Skundo svarstyme dalyvavo Kęstutis Pūkas, Kęstučio Pūko advokatė Aušra Ručienė ir „Info TV“ žurnalistė Rūta Juknevičiūtė.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti šio klausimo svarstymą ir paprašyti UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ pateikti susipažinti nemontuotą žurnalistės pokalbio su K.Pūku vaizdo įrašą.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Gamintojų ir importuotojų asociacijos ir VšĮ „Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacija“ skundas dėl programų televizijos programose „LNK“ ir „Info TV“ ir publikacijų portale alfa.lt.

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog yra susijęs sutartiniais santykiais su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio skundo svarstymo.

Klausimo svarstyme dalyvavo pareiškėjų atstovė Virginija Žygienė ir žurnalistas Tomas Dapkus.

 

Nuspręsta:

 

Tomo Dapkaus publikacijoje „Milijonų verta schema apraizgė ir ministeriją: tyrimai užgniaužiami, pareigūnams grasinama“ (alfa.lt, 2017-03-13) Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis pažeistas nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į portalo alfa.lt redakciją ir Tomą Dapkų ir atkreipti jų dėmesį, jog keliant aktualias ir galimai konfliktines temas, visuomet yra svarbu pateikti kuo daugiau įvairių nuomonių. Tai ypač būtina, jei kuriai nors tokiai temai skirtame publikacijų cikle dažnai minimas kuris nors asmuo, net jei jis ir nėra tiesiogiai kritikuojamas.

 

 

SVARSTYTA:

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl L.K. skundo dėl galimai neetiškų Saugirdo Vaitulionio komentarų Facebook paskyroje - persiųsti šį skundą išnagrinėti pagal kompetenciją Žurnalistų etikos inspektorei.