logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-06-07 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkas – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkės pavaduotojas Viktoras Trofimišinas, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Stasys Baublys, Ąžuolas Čekanavičius, Aistė Žilinskienė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. P.P. skundas dėl programos „Farai“ („TV3“, 2017-01-26).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „TV3“ atstovė Rūta Balkevičiūtė – Mačeikienė ir programą rengusios UAB „JUST.TV“ atstovas Linas Edgaras Navickas.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos programoje „Farai“ („TV3“, 2017-01-26) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Irenos Tamkevičienės skundas dėl programos „TV pagalba“ žurnalistų veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „TV3“ atstovė Rūta Balkevičiūtė – Mačeikienė ir programą rengusios UAB „JUST.TV“ atstovas Linas Edgaras Navickas.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatų programos „TV pagalba“ žurnalistai nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. V.Z. skundas dėl publikacijos „Susituokė vyras ir moteris, nužudę pirmuosius savo partnerius“ („Respublika“, 2017-02-27).

Klausimo svarstyme dalyvavo V. . ir UAB „Respublikos“ leidiniai“ direktorė Diana Veleckienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Susituokė vyras ir moteris, nužudę pirmuosius savo partnerius“ („Respublika“, 2017-02-27) pažeistos nebuvo.

Kreiptis į portalo respublika.lt redakciją ir rekomenduoti pašalinti nuotrauką bei, vadovaujantis Kodekso 17 str. nuostatomis, pažymėti, kad publikacija buvo taisyta.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. T.K. skundas dėl publikacijos „Milijonierius Aronas su nepilnamete mylimąja pasidalijo pikantiška akimirka iš lovos“ (lrytas.lt, 2017-03-09).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Milijonierius Aronas su nepilnamete mylimąja pasidalijo pikantiška akimirka iš lovos“ (lrytas.lt, 2017-03-09) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. Dainiaus Šerono skundas dėl portalo zurnalasmiskai.lt redaktoriaus veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo Dainius Šeronas, Dainiaus Šerono atstovė advokato padėjėja Sandra Mezėnaitė ir portalo zurnalasmiskai.lt vyr. redaktorius Albertas Žostautas.

 

Nuspręsta:

 

Paskelbus portale zurnalasmiskai.lt pranešimą apie Dainiaus Šerono atleidimą iš darbo dėl prarasto pasitikėjimo, buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 53 str. nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi naudoti visuomenės informavimo priemonės savo privatiems reikalams spręsti bei asmeninėms sąskaitoms suvesti.

Sprendime dėl pažeidimo papildomai portalo zurnalasmiskai.lt redakcijai priminti, jog pagal Kodekso 60 str. viešosios informacijos rengėjai privalo turėti vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksą.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Ričardo Malinausko skundas dėl delfi.lt žurnalistės Vilmos Matusevičiūtės-Danauskienės įrašo Facebook paskyroje.

Klausimo svarstyme dalyvavo Ričardo Malinausko atstovė advokato padėjėja Živilė Gulla ir Vilma Danauskienė.

 

Nuspręsta:

 

Vilma Danauskienė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatų nepažeidė.

Kreiptis individualiu kreipimusi į Vilmą Danauskienę ir priminti, kad žurnalistai, reikšdami savo nuomonę viešojoje erdvėje, turi laikytis Kodekso nuostatų ir turėtų vengti vartoti nepadorių, užgaulių žodžių ir posakių.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl Linos Dūdaitės – Kralikienės paklausimo - atsakyti pareiškėjai, jog maketuotojo darbas nelaikytinas žurnalistine veikla ir Kodekso 23 str. apribojimai jam netaikytini.