logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-03-15 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius, Viktoras Trofimišinas, Ramutė Šimukauskaitė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Dėl žurnalistų darbo valstybės ir vietos valdžios institucijose.

V.Popandopula Komisijos pavedimu kreipėsi į keturis žurnalistus, prašydamas pateikti paaiškinimus dėl galimo Kodekso 23 str. pažeidimo: Dalią Jankelaitienę, Viktorą Stanislovaitį, Andrių Navicką ir Ingą Smalskienę. Andrius Navickas ir Inga Smalskienė pateikė raštiškus paaiškinimus, Dalia Jankelaitienė asmeniškai atvyko į Komisijos posėdį, o Viktoras Stanislovaitis jokių paaiškinimų nepateikė (paklausimas jam buvo siųstas Pasvalio rajono savivaldybės interneto svetainėje nurodytu jo el. paštu).

Klausimo svarstyme dalyvavo D.Jankelaitienė.

 

Nuspręsta:

 

Dalia Jankelaitienė, būdama laikraščio „Šalčia“ redaktore bei žurnaliste ir tuo pačiu metu – Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nare, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

Viktoras Stanislovaitis, būdamas portalo joniskelis.lt redaktoriumi bei portalo darbs.lt ir laikraščio „Darbas“ vyriausiuoju redaktoriumi ir tuo pačiu metu – Pasvalio rajono savivaldybės tarybos nariu, atstovaujančiu Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščioniams demokratams, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

Inga Smalskienė, būdama UAB „Panevėžio rytas“, leidžiančios laikraštį „Panevėžio kraštas“ ir portalą panskliautas.lt, korespondente ir tuo pačiu metu – Lietuvos Respublikos Seimo nario Bronislovo Matelio padėjėja - sekretore, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

Dėl A.Navicko: atidėti sprendimo šiuo klausimu priėmimą kitam posėdžiui ir paprašyti A.Navicko pateikti paaiškinimus dėl jo užimamų žurnalo „Kelionė“ redaktoriaus pareigų.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. AS „Latvijas tilti“ skundas dėl Artūro Jančio publikacijos „Teismų kardu mosikuojantys latviai – pričiupti“ („Lietuvos rytas“, 2016-07-11).

V.Popandopula informuoja, jog yra gautas UAB „Lietuvos rytas“ advokatės laiškas, kuriuo informuojama, jog publikacijos autorius negalės dalyvauti posėdyje, ir parašoma atidėti „Latvijas tilti“ ir V.V. skundų nagrinėjimą.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti „Latvijas tilti“ skundo nagrinėjimą iki 2017-03-21.

 

 

3. SVARSTYTA:

 

V.V. skundas dėl:

- Artūro Jančio publikacijos „Lietuvos bankas – per sprangus kąsnis ir STT“ („Lietuvos rytas“, 2016-03-25, Nr. 57/7523);

- Artūro Jančio publikacijos „50 tūkstančių eurų kyšį dalijosi pasimėgaudami“ („Lietuvos rytas“, 2016-05-07, Nr. 88/7554);

- publikacijos „Kyšių reikalavo ir keiksmais“ („Lietuvos rytas“, 2016-05-10).

 

Nuspręsta:

 

Atidėti V.V. skundo nagrinėjimą iki 2017-03-21.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. VšĮ „Kelmės ligoninė“ skundas dėl Sigitos Maziliauskienės publikacijos „Kas iš tikrųjų dedasi Kelmės ligoninėje?“ („Kelmiškiams“, 2016-07-26, Nr. 55/683).

Klausimo svarstyme dalyvavo VšĮ „Kelmės ligoninė“ direktorė Benina Petrošiutė, l. e. direktorės pavaduotojos p. medicinai Romalda Ramonienė, VšĮ „Kelmės ligoninė“ advokatas Nerijus Kasiliauskas.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti klausimo svarstymą ir prašyti pareiškėjo papildomai pateikti apibendrintą informaciją apie publikacijoje minimų asmenų atlyginimus aprašomu laikotarpiu.

 

 

SVARSTYTA:

 

5 – 6. VšĮ „Kelmės ligoninė“ skundas dėl Onos Petravičienės publikacijos „Į komiteto posėdį atėjo su advokatu“ („Bičiulis“, 2016-07-30, Nr. 59/8337) ir skundas dėl Alvydo Geštauto publikacijos „Komitetas – B.Petrošiutei, J.Pluščiauskis – tarybai“ („Bičiulis“, 2016-08-10, Nr. 62/8340).

Klausimo svarstyme dalyvavo VšĮ „Kelmės ligoninė“ direktorė Benina Petrošiutė, l. e. direktorės pavaduotojos p. medicinai Romalda Ramonienė, VšĮ „Kelmės ligoninė“ advokatas Nerijus Kasiliauskas.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti klausimo svarstymą ir prašyti pareiškėjo papildomai pateikti informaciją apie tai, ar buvo kreiptasi dėl publikacijose paskelbtos informacijos paneigimo bei apibendrintą informaciją apie publikacijoje minimų asmenų atlyginimus aprašomu laikotarpiu. Taip pat papildomai užklausti „Bičiulio“ redakciją ar iki publikacijų paskelbimo buvo kreiptasi į ligoninę (kritikuojamus asmenis) dėl atsakomosios nuomonės ir (ar) skelbiamos informacijos apie atlyginimus patikslinimo ir ar po publikacijų paskelbimo buvo į juos kreiptasi dėl paskelbtos informacijos paneigimo ir, jeigu taip, koks buvo atsakymas.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl Kauno klinikinės ligoninės skundo: yra gautas UAB „Lrytas“ atsakymas, jog informacija apie Gediminą Abeciūną publikacijoje „Ligoninėje pražudyto kūdikio tėvas: „Mano kova nebuvo beprasmė“ buvo patikslinta. Bendru sutarimu nusprendžiama užklausti pareiškėjo, ar pageidauja, kad skundas būtų nagrinėjamas.

 

Dėl Saugirdo Vaitulionio: gautas UAB „Alfa media“ atsakymas į paklausimą, jog Saugirdas Vaitulionis pas juos nebedirba nuo 2016 m. birželio mėn. pabaigos. Kadangi S.Vaitulionis publikacijų nerengia ir žurnalistu nebelaikytinas, Komisija bendru sutarimu nusprendžia rekomenduoti UAB „Baltijos didmena“ skundą dėl S.Vaitulionio pasisakymų Facebook paskyroje pateikti Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

 

Dėl Dariaus Šerono skundo dėl portalo zurnalasmiskai.lt : prašyti pareiškėjo patikslinti, kurias konkrečiai publikacijas jis skundžia ir pateikti nuorodas į jas bei informuoti, ar jis turi savo portalą ir jeigu taip, pateikti nuorodą. Gavus šią informaciją, apsispręsti dėl šio skundo svarstymo.

 

Dėl P.P. skundo dėl programos „Farai“ („TV3“, 2017-01-26): skundą nagrinėti bendra tvarka.