logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-02-15 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius, Viktoras Trofimišinas, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Nerijaus Vaičo ir Dangiros Leikauskaitės skundas dėl Jono Baltakio publikacijos „Juodos katės gaudymas tamsiame kambaryje“ (mignalina.lt, 2016-04-26).

 

Nuspręsta:

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai Jono Baltakio publikacijoje „Juodos katės gaudymas tamsiame kambaryje“ (mignalina.lt, 2016-04-26) pažeisti nebuvo.

Jonas Baltakis, tuo pačiu metu būdamas žurnalistu bei laikraščio „Mūsų Ignalina“ redaktoriumi ir Ignalinos rajono savivaldybės tarybos nariu, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui, ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus skundas dėl Kęstučio Giedos publikacijos „10 metų kalėjimo nuteistas nekaltas žmogus: „Laukiu Putino, nes daugiau nebėra ko laukti“ (laisvaslaikrastis.lt, 2016-07-19).

 

Nuspręsta:

 

Kęstučio Giedos publikacijoje „10 metų kalėjimo nuteistas nekaltas žmogus: „Laukiu Putino, nes daugiau nebėra ko laukti“ (laisvaslaikrastis.lt, 2016-07-19) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 35 str., nustatantis, jog draudžiama skelbti duomenis apie asmenį, nukentėjusį nuo nusikalstamos veikos, be to asmens sutikimo, o asmeniui žuvus – be jo artimųjų sutikimo, ir, jog šie duomenys gali būti skelbiami be asmens ar jo sutikimo tik tais atvejais, kai nusikalstamos veikos nukentėjo viešasis asmuo arba skelbti šiuos duomenis yra viešasis interesas ir Kodekso 43 str., nustatantis, jog draudžiama skelbti seksualinę agresiją patyrusio asmens pavardę ar kitus duomenis, pagal kuriuos galima nustatyti jo asmens tapatybę.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. UAB „Gedulo namai“ skundas dėl Eglės Kuktienės publikacijos „Juodvarnių“ nužmogėjimas: palaikai – maiše, duobės gylis – 80 cm“ („Rinkos aikštė“, 2016-05-28; rinkosaikste.lt, 2016-05-30).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Gedulo namai“ savininkas Andrius Bernotas.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai Eglės Kuktienės publikacijoje „Juodvarnių“ nužmogėjimas: palaikai – maiše, duobės gylis – 80 cm“ („Rinkos aikštė“, 2016-05-28; rinkosaikste.lt, 2016-05-30) pažeisti nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Rinkos aikštė“ ir atkreipti dėmesį, jog tokios svarbios ir nuolat aktualios temos turėtų būti nagrinėjamos itin kruopščiai, o faktai pateikiami tiksliai, neužgaunant konkrečių asmenų.

Pareiškėjas skunde buvo išreiškęs abejones, ar UAB „Rinkos aikštė“ yra pasitvirtinusi vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksą, kaip to reikalauja Kodekso 60 str., todėl nuspręsta užklausti apie tai UAB „Rinkos aikštė“.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. A.R. skundas dėl žurnalisto Andriaus Užkalnio dalyvavimo komercinėje reklamoje.

Klausimo svarstyme dalyvavo A.R.

 

Nuspręsta:

 

Žurnalistas Andrius Užkalnis, panaudodamas savo vardą ir atvaizdą komercinėje „Užkalnio koldūnų“ reklamoje, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 28 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai neturi reklamai naudoti savo vardo, atvaizdo ir balso, išskyrus tuos atvejus, kai tokia reklama siekiama socialinių ar humanistinių tikslų ar reklamuojamas žurnalisto sukurtas kūrinys, visuomenės informavimo priemonė.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. A.R. skundas dėl publikacijos „Ko nežinojote apie populiarius „Crocs“ batus?“ (15min.lt, 2016-07-14).

Klausimo svarstyme dalyvavo A.R. ir UAB „15min“ pardavimų vadovas Marius Stanevičius.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai publikacijoje „Ko nežinojote apie populiarius „Crocs“ batus?“ (15min.lt, 2016-07-14) pažeisti nebuvo.

Parengti ir paskelbti atvirą kreipimąsi į interneto portalus dėl vieningos reklamos žymėjimo sistemos būtinumo ir vartotojų tinkamo informavimo apie reklamą ir/ar rėmimą, kad vartotojai jos nesupainiotų su žurnalistiniais kūriniais.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Rūtos Janutienės skundas dėl Emos Bilytės ir Roberto Narmonto publikacijos „Verslininkas parodė, kaip gaminami naminiai ledai: dažnas daro vieną esminę klaidą“ (delfi.lt, 2016-07-27).

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai Emos Bilytės ir Roberto Narmonto publikacijoje „Verslininkas parodė, kaip gaminami naminiai ledai: dažnas daro vieną esminę klaidą“ (delfi.lt, 2016-07-27) pažeisti nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Delfi“ ir atkreipti dėmesį, jog žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turėtų įsitikinti, kad jų skelbiamų publikacijų antraštės neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Jolantos Normantienės skundas dėl:

- žurnalistės Kirstinos Solomnikovos veiksmų, renkant medžiagą publikacijai „Košmarą ligoninės priimamajame išgyvenusi D.Tamošiūnaitė stebisi medikų abejingumu“ (delfi.lt, 2016-08-12);

- žurnalistės Giedrės Armalytės veiksmų, renkant medžiagą publikacijai „Sveikatos apsaugos ministras J.Požela atsidūrė ligoninėje“ (delfi.lt, 2016-08-16).

Klausimo svarstyme dalyvavo VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai Giedrės Armalytės publikacijoje „Sveikatos apsaugos ministras J.Požela atsidūrė ligoninėje“ (delfi.lt, 2016-08-16) pažeisti nebuvo.

Kristinos Solomnikovos publikacijoje „Košmarą ligoninės priimamajame išgyvenusi D.Tamošiūnaitė stebisi medikų abejingumu“ (delfi.lt, 2016-08-12) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

 

SVARSTYTA:

 

8. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl R.B. skundo dėl galimai tendencingai skleidžiamos neigiamos informacijos apie JAV portale „Delfi“ - persiųsti šį skundą „Delfi“ redakcijai, kad įvertintų skaitytojo kritiką.

Dėl UAB „Baltijos didmena“ skundo dėl Saugirdo Vaitulionio komentarų savo Facebook paskyroje apie internetinę parduotuvę membershop.lt - užklausti portalo alfa.lt ir, atsižvelgiant į atsakymą, skundą svarstyti arba persiųsti Etikos inspektorei.

Kovo mėn. Komisijos posėdžius nuspręsta surengti 1 d., 15 d., 21 d. ir 29 d.