logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-06-15 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

SVARSTYTA:

1. S.P. skundas dėl Onos Petravičienės publikacijos „Kas slypi už Darbo biržos vedėjo šypsenos?“ („Bičiulis“, 2016-01-13, Nr. 3).

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos Onos Petravičienės publikacijoje „Kas slypi už Darbo biržos vedėjo šypsenos?“ („Bičiulis“, 2016-01-13, Nr. 3) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Roseba“ ir atkreipti redakcijos dėmesį, jog publikacijai trūkta tikslumo bei gilesnio išaiškinimo dėl klausimų, kurie joje buvo keliami – publikacijoje buvo aprašytas atsakingų asmenų susirinkimas, tačiau pati problema visiškai nebuvo nagrinėjama.

 

SVARSTYTA:

Druskininkų savivaldybės administracijos skundas dėl Gintaro Žilio publikacijos „Valdžios nužmogėjimo chronologija Druskininkuose“ („Druskininkų naujienos“, 2015-12-18, Nr. 50/769).

Klausimo svarstyme dalyvavo Druskininkų savivaldybės atstovė advokato padėjėja Živilė Gulla, publikacijos autorius Gintaras Žilys, Antanas Balkė ir „Druskininkų naujienų“ redaktorius Romas Sadauskas.

Nuspręsta:

Savaitraštyje „Druskininkų naujienos“ paskelbus Gintaro Žilio publikaciją „Valdžios nužmogėjimo chronologija Druskininkuose“ („Druskininkų naujienos“, 2015-12-18, Nr. 50/769) ir nepaskelbus daugiau kitų tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomonių ir (ar) specialistų komentarų, buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 5 str., nustatantis, jog gerbdami nuomonių įvairovę, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai pateikia kuo daugiau tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomonių. Tai ypač būtina tuomet, kai viešąja informacija atsiliepiama į aktualius, neaiškius ar konfliktinius gyvenimo klausimus.

 

SVARSTYTA:

3. G.J. skundas dėl Jurgitos Šakienės publikacijos „Kaip Kaune naikinami medžiai“ („Kauno diena“, 2016-01-21).

Nuspręsta:

Atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą iki kito posėdžio ir paprašyti „Kauno dienos“ redakcijos iki to laiko pateikti nurodytą papildomą informaciją.

 

SVARSTYTA:

4. AS „Latvijas Tilti“ skundas dėl Audronės Urvelytės publikacijos „Kol kelininkai bylinėjasi, nelaimių nemažėja“ („Lietuvos rytas“, 2015-10-30).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižickienė.

Nuspręsta:

Audronės Urvelytės publikacijoje „Kol kelininkai bylinėjasi, nelaimių nemažėja“ („Lietuvos rytas“, 2015-10-30) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 6 str., nustatantis, jog žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis keliais šaltiniais, o jeigu nėra galimybės patikrinti informacijos šaltinio patikimumo, skelbiamoje informacijoje tai turi būti nurodyta ir Kodekso 22 str. 2 d., nustatanti, jog kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta atsakymo teisė, t.y. galimybė pasiteisinti, paaiškinti ar paneigti klaidingą informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti atsakymo teise, būtina pranešti apie tai visuomenei.

 

SVARSTYTA:

5. VšĮ „Atviros visuomenės centras“ skundas dėl programos „Stilius“ („LRT televizija“, 2016-01-09).

Klausimo svarstyme dalyvavo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovė Daiva Apšegienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Stilius“ („LRT televizija“, 2016-01-09) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

6. Lietuvos liaudies partijos skundas dėl programos „Savaitė“ („LRT televizija“, 2016-01-24).

Klausimo svarstyme dalyvavo LLP atstovė Danguolė Tautvydienė, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovės Nemira Pumprickaitė ir Joana Lapėnienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Savaitė“ („LRT televizija“, 2016-01-24) pažeistos nebuvo.

 

7. Kiti klausimai.

Sprendimų priimta nebuvo.